top of page

Koçluk Hazinesi -1

Yakın zamanda bir vesileyle Uzman Psikolog Kazım Yurdakul'un NLP eğitimlerine katılma fırsatım oldu. Koçluk hakkındaki 15 prensibin herkesin yol gösterici olduğunu düşündüğüm için sizinle paylaşmak istedim. Daha detaylı bilgileri Kazım hoca'nın kitaplarında bulmanız mümkündür. Bu yazıda Sonsuz Derinlik kitabındaki Koçluk Hazinesi ve 15 Lâl bölümünden esinlenilmiştir.


#1 Seçim – Sorumluluk

Hepimiz hedeflerimize ulaşmak için en az bir Seçim yapmak ve bu seçimin sonuçlarının bizi arzu ettiğimiz hedefe taşıdığından emin olmak zorundayızdır. Her ne kadar bu sonuçların, tahmin edemeyeceğimiz ve elimizde olmayan (Force Majeur) etkenler nedeniyle sapması mümkün olsa da koçluk yetkinliğine sahip bir kişinin bu etkenleri gözlemlemesi ve gelişmelere göre yeni seçimler yapması, yeni kararlar alması ve böylece hedeften sapmayı en aza indirmesi gerekmektedir. Bunun anlamı Sorumluluktur. Yani seçimi bir kereliğine yapıp, sonuçların istediğimiz gibi geleceği varsayımına kapılmamak, istenen sonucun elde edilebilmesi için proaktif bir şekilde gerekli müdahale ve ara kararları hatta sil baştan yeni stratejileri devreye alabilmenin adıdır Sorumluluk kavramı.


#2 Bireysellik

Her birey ayrı birer evrendir. Yani âdeta her birinin ayrı fizik kuralları vardır. Dolayısıyla koçluk yapan kişinin, koçluk alan kişiyi karşısına çıkan yeni bir evren gibi görmesi ve önce o evrenin kendine özgü olan fizik kurallarını öğrenip ona göre o evrende keşif ve analiz yapması gerekir. Diğer bir ifade ile koçun yapacağı aynı yönlendirme herkeste aynı sonucu vermeyecektir çünkü yapılan yönlendirme, muhatabın zihin dünyasında farklı kaidelerle işlenip farklı sonuçlar üretecektir. Koçun burada birinci maddede olduğu gibi sorumluluk alıp yaptığı yönlendirmelerin nasıl etki ettiğini proaktif bir şekilde gözlemleyip birey üzerindeki etkisinin doğru yönde seyredip seyretmediğini kontrol etmesi gerekir.


#3 Durumsallık

Bireyler gibi, içinde bulunulan durumlar da birbirinden farklı evrenler gibidir. Zihin evrenine girdiğiniz, artık tanıdığınızı düşündüğünüz bir bireyin sürekli bir devinim halinde olduğunu unutmayınız. Bazen bu devinimde sıçramalar ve büyük değişimler de olabilir. Bunun neticesinde her durumu farklı ele almak gerekir. Daha doğrusu bireyi her durumda farklı ele almak gerekir. Kendisini yeterince tandığınız, düşünce evrenine girdiğinizi düşündüğünüz bir bireye yaptığınız yönlendirme bir yakınının vefat haberini almasından önce ve sonra o birey üzerinde farklı sonuçlar yaratacaktır.


Bunun yanı sıra koçluk alanla birlikte koçluk seansında siz de durumun bir parçasısınız. Aynı yönlendirmeyi bir yakınınızın vefat haberini almadan önce ve sonra yapmanız arasında koçluk alan kişi üzerinde farklı etkileri olacaktır, bu vefat haberini kendisine aktarmasanız bile. Ses tonunuz, seçtiğiniz kelimeler, konuşma hızınız, koçluk yapana bakarken ki göz bebeği hareketleriniz onda farklı hislere neden olabilir. Bu nedenle durumsallık parametresini dikkate alarak yine sorumluluk prensibi gereği tekniğinizde anlık revizyonlar yapmanız gerekebilir.


Comments


IMG_20211002_202001_120.webp

Merhaba! Bu yazıyı okumayı tercih ettiğin için teşekkürler!

Yazıyı beğendiysen umarım kendi sosyal medyanda da paylaş! Kendi yorum ve fikirlerini bana iletmek istersen sayfanın altındaki formu kullanabilirsin!

Yeni yazılar sıcak sıcak bana gelsin dersen:

Bize katıldığın için teşekkürler!

  • Siyah YouTube Simgesi
  • Instagram
  • Siyah LinkedIn Simge

Düşüncelerini benimle paylaş!

Teşekkürler!

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page