Yapay Zeka ile Sohbet Etmek
- ozkantong
- 1 Kas 2021
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Ara 2021
Yapay Zeka ile sohbet etmek nasıl birşey olurdu?
Artık hayal etmenize gerek kalmadı. Zira aşağıdaki video bir Yapay Zekâ programı ile görüntülü sohbet videosu! İngilizce bilmeyenler için videoyu özetleyeceğim ama İngilizceniz varsa da yoksa da önce videoyu izleyin sonra okumaya devam edin çünkü şaşırmamak elde değil!
Yapay Zeka ile Sohbet Etmek
GPT-3, Open AI tarafından geliştirilmiş bir Yapay Zekâ uygulaması. Open AI (https://openai.com/) ise Yapay Zekâ üzerine çalışmalar yürüten, kâr amacı gütmeyen ve gönüllü geliştiricilerin bir araya gelerek oluşturduğu bir platform. Ancak platform faaliyetlerini devam ettirebilmek için son zamanlarda ticari bir ürün de çıkarmış durumda.
GPT acaba Pinokyo'yu yapan Geppetto Usta'ya mı atfen? Bunu şu anda bilemiyorum...
GPT-3 videoda izlediğiniz üzere bir bilgisayar programından beklemediğiniz cevaplar veriyor ve ses tonları ve yüz mimikleri ile verdiği cevapların inandırıcılığını arttırıyor. Röportajı yapan Eric Elliot’un sorularına hem mantıklı cevaplar veriyor hem de espri yapabiliyor. Örneğin, Elliot GPT’ye “bir kedi bir uzay aracını sürebilir mi?” diye sorduğunda “Yeterince evrimleşirse evet” cevabını veriyor. “Peki ya sıradan bir ev kedisi ise” diye sorulunca da “Kedinin oraya girmesine müsaade etmezler ki” cevabını veriyor. Elliot “Girmesine izin verdiğini varsayalım. Kedi uzay aracını sürebilir mi?” diye soruyor. GPT-3 ise “Sürebilir ama pek iyi olmaz çünkü motorların mırıltısı kedinin dikkatini dağıtır” cevabını veriyor… Yani Yapay Zekâ mantıksız bir soruda ısrar edilmesi üzerine espri yaparak cevap veriyor! Aman Allah’ım!
Makinelerin hızını tartışmaya gerek yok ancak ilk defa karşılaştığı sorulara bu kadar mantıklı cevap vermesi şaşırtıcı. Dahası espri yapabilmesi çok ama çok sıradışı…
5 Saniyede İnsan Sesi Taklidi Yapan Yapay Zeka
Eskiden (eskiden derken son birkaç yıl) bir insan sesini taklit edebilmek için o kişinin çeşitli mecralardaki video ve ses kayıtlarının toplanıp bir örnekleme modeline girilmesi gerekiyordu. (Bu ürünleri neden ücretsiz kullanabildiğimiz anlaşıldı herhalde) Ne kadar çok veri olursa, ses taklidi o kadar gerçeğe yakın ve başarılı oluyordu.
Ancak yukarıdaki videoda izlediğiniz Yapay Zekâ tabanlı yeni bir uygulama sadece 5 saniyelik bir ses numunesini analiz ederek o kişinin sesini birebir taklit edebiliyor. Aman Tanrım! Telefon bankacılığında sesli komutlarla iş yapıyoruz. Ya ileride telefonuma kurulu bir AI programı sesimi taklit ederek hırsızlık yaparsa? Bilgisayar programı hırsızlık yapar mı?
Düşünen Robotlar İnsanlık için Tehlike mi?
Berkeley Üniversitesi’nde hem nörolojik cerrahi hem de bilgisayar bilimleri alanında profesör olan Stuart Russell otonom çalışan yapay zekâ çalışmalarının ileride insanların başına bela olacağı düşüncesinde: “İnsanlık ile makineler arasında bir satranç oyunu başlatmamalıyız. Bir insan makineye karşı satranç oynadığında ne olduğunu biliyoruz.”
Otonom çalışan, yani kendi kendine düşünen ve karar veren makineler amaçlarına ulaşmak için en akılcı yolu seçme kapasitesine sahiptirler. İleride bu amaçların, insanların geleceğini tehlikeye atacak bir şekilde karşımıza çıkması mümkündür. Sınırları iyi çizilmemiş bir programlama ve akabinde makinenin makinelikten çıkıp kendi hedeflerini ve alt hedeflerini belirleme kapasitesi ile hareket etmesi bu yoldaki engelleri insan dahi olsa kaldırmak istemesi kaçınılmazdır.
Yani burada, bu çalışmaları yapan kişilerin veya çalışmaları finanse eden sermaye sahibi grupların insanlığı ne kadar düşündüğü benim aklıma takılan soru. İnsan nüfusunu 300 milyona indirmeyi hedefleyen bir Georgia Guidestones dikili dururken 3. Dünya Savaşı ile elde edilemeyen nihai sonucun belki de ileride çakma bir “robot ayaklanması” ile elde edilebileceği akıllara gelmiyor değil. Acaba o gün “kendini kapat” komutu çalışacak mı yoksa robotlar kendi kendilerini de programlayarak bunun da üstesinden gelecek mi? O zaman, sonrası Matrix…
Ağlarsa Anam Ağlar, Gerisi Yalan Ağlar
Dikat! Aşağıdaki video I Am Mother filmi ile ilgili spoiler içerir!
AI üzerine kurulu birçok film var artık. Bunlardan en eskilerinden ve benim yaşıtlarım için en efsane olanı Terminatör serisi. Terminatör-2 vizyona girdiğinde Kadıköy Anadolu Lisesi’nde ortaokula gidiyordum. (Martı kardeşlere selam!) Arkadaşlarla beraber şimdi aslına rücu ederek tekrar opera binası olan Süreyya Sinemasında izlemiştik. O zamanlar günlük hayatımızdaki teknoloji seviyesi (cep telefonu diye bir kavram yoktu, bilgisayar sadece kilitli okul laboratuvarında vardı) ve bilgi birikimi ile şu andaki seviye çok farklı.
i-Robot, Ex-machina, AI, Ghost Shell, Transcendence gibi birçok yeni film vizyona girdi ve Netflix’in de benzer temalı prodüksiyonları var. Aklımda kalan ilginç filmlerden biri Zoe – Aşkın Algoritması. Filmde eşinin ölümü üzerine yalnızlık yaşayan bir adamın sırf konuşmak için satın aldığı AI programı ile duygusal ilişkiye girmesi anlatılıyor. Buraya kadar tahmin edilebilir bir durum belki de. Ama ilginç olan AI programı internette tanıştığı başka bir Yapay Zeka’ya âşık oluyor ve adamın seanslarına gelmemeye başlıyor! Cümleyi baştan okumanıza gerek yok, doğru anladınız: Yapay Zeka, adamı aldatmaya başlıyor. :D Filmin sonunda ne mi oluyor? En yakın arkadaşı ve komşusu olan çift ayrılıyor ve adam evde yalnız kalan kadınla birlikte olmaya başlıyor…
İnsanların Yapay Zeka ile ilgili hayalleri teknolojik ve bilimsel ilerlemeden ibaret değil anlaşılan. Makinelerin duygu durumunun olması sizce sempatik bir şey mi? Soruyu şöyle sorsam: insanlar rasyonel konularda duygusal kararlar verdiklerinde yaptıkları hataların aynısını robotlar da yapabilir mi?
İlginç filmlerden bir diğeri ise Chape filmi idi. Bu filmde ise çocuksu duygusal bir robot kendisini kurtaran bir kadına "Anne! Anne!" diyip duruyordu. Benzer temalı yukarıdaki video bir Netflix yapımı: I AM MOTHER. Spoiler içerdiğini en başta yazdım. Filmde embriyoları büyüten bir robotun annelik duyguları ile hareket etmesi anlatılıyor. Evet… Duygulardan bir demet daha: Robotlar anne şefkati verebilir mi ve anne gibi hissedebilir mi? Anne robotlar evladı için ağlar mı?
Comments